Видове камери за видеонаблюдение

17 ноември 2022
Видове камери за видеонаблюдение

Видеонаблюдението е популярно за използване, както за обществени обекти, така и за дома. Говорейки за сигурността на нашата собственост, със сигурност добрата камера е един от задължителните елементи. Освен наблюдение, някои камери предлагат и редица други функции, като например двупосочна връзка (говорител и микрофон), аларма, детектор за движение и още много други.

Тази малка джаджа може да се окаже полезна инвестиция, която да ви спести много притеснения и да ви осигури спокойствие, когато сте на разстояние от своя имот. В тази статия нашият екип ще ви запознае с различните видове камери за видеонаблюдение, които се предлагат на пазара.

Камера за наблюдение със стенно рамо

Стенната камера най-често се монтира на стени на обществени места. Типичните примери за това са паркинги или обществени сгради, както банки или музеи. Стойката за стена помага за по-добро позициониране на камерата, като може да се наблюдава и по-голяма площ. Камерите за наблюдение със стенно рамо са лесно забележими и очевидни, защото стърчат от стената. Можете също така да видите накъде е насочена камерата и коя точно площ наблюдава.

За съжаление, такива камери за наблюдение не могат да осигурят наблюдение на цялата зона около тях. Съответно, обикновено са необходими повече от една, за да имате възможността за следенето и обезопасяването на по-голяма територия. Тъй като камерите за наблюдение се усъвършенстват постоянно и изображението става все по-добро, те служат преди всичко за своевременно разкриване на влизания с взлом и кражби. Този вид камери се забелязват лесно и може да действат, дори като възпиращ фактор за потенциални извършители.

IP камери

IP камерите са важна част от гамата камери за наблюдение, които се предлагат. Това са камери за наблюдение, при които данните се обменят през LAN или WLAN. Изображенията, видеоклиповете и другите данни се изпращат към мрежата чрез сигнали от камерата, които се предават или чрез кабел, или безжично чрез WiFi. При повечето IP камери трябва да се използва и допълнително захранване, дори ако имат интегрирана WLAN. Някои камери за видеонаблюдение разполагат и с батерия, както и с карти с памет.

По принцип при IP камерите не е необходимо да ги свързвате към компютър или лаптоп. Има много повече опции за съхранение, като например сървъри или видео рекордери. Видео и графичният материал може да бъде достъпен онлайн, като запис на живо или от крайни устройства от няколко потребители. Някои системи предлагат и мулти-изглед, където можете да управлявате множество камери за наблюдение. IP камерите се използват на закрито (вътрешни IP камери) и на открито (външни IP камери). Много от тези камери предлагат изображение Full HD 1920x1080p, което ще ви предостави яснота на образа.

Куполни камери

Куполните камери са малки камери за наблюдение, които лесно се разпознават по полукръглата форма на тялото на камерата. Такива камери обикновено са снабдени със затъмнени стъкла, за да скрият посоката, в която са насочени. Благодарение на формата си, този вид камери са добър избор за закрепване на тавана. Куполните камери могат да се видят най-вече на обществени места, паркинги или супермаркети.

Тъй като камерите за наблюдение са много малки и не можете веднага да видите към коя област са насочение, те имат висок възпиращ фактор, но лесно се пренебрегват. Благодарение на своя дизайн куполните камери обикновено са защитени от атмосферните влияния. Те могат да променят позицията на камерата, което прави възможно наблюдението на по-голяма площ.

Мини камери

Благодарение на техническия прогрес могат да се създават все по-малки електронни части. Това позволява и производството на висококачествени камери с най-малки размери.

Мини камерите са изключително подходящ вариант, ако не желаете никой да разбере, че сте поставили устройство. Този вид могат да се използват, както директно с помощта на захранващ кабел, така и на батерия. Тези презареждащи батерии са изключително полезни, тъй като по този начин, наистина ще успеете да скриете камерата, без да се налага да използвате кабели, които всъщност ще обезсмислят прикриването ѝ. Мини камерата разполага с магнит, което означава, че може да я разположите върху много различни повърхности.

Соларни камери

Когато става въпрос за камери за видеонаблюдение за дома, често се замисляме и какъв ще бъде точно начинът на захранването им. Соларните камери работят по същия начин като безжичните, но тяхната батерия се зарежда от слънчевите лъчи.

Повечето соларни камери разполагат, както със соларен панел, така и с батерии, които са с голям капацитет, така че да не се налага да мислите често за тяхното презареждане. Тези камери работят с помощта на WiFi връзка и са изключително подходящи за по-отдалечени външни пространства. Aко разполагате с двор и бихте искали да поставите камерата на по-голяма дистанция от дома ви, то вариантите на камери за видеонаблюдение със соларно зареждане са чудесна опция за вас.

Камерите могат да подобрят значително нивото на сигурност на вашия имот. Според българския наказателно-процесуален кодекс видеозаписите и фото снимките, направени според правилата, са веществени доказателства в съда. Има безброй много фактори, от които зависи правилният избор на камера за видеонаблюдение. Чудите се кой от гореизброените да изберете? Свържете се с нас. Екипът на Megamix e винаги насреща, за да ви консултира и да изберете най-добрата опция спрямо вашите нужди и желания.